EVENT OG UNDERHOLDNING
Jeg har jevnlige eventjobber, store og små, der jeg kan bruke all min allsidighet og erfaring. Det kan være alt fra 60-årslag til åpning av utstillinger eller kulturelle innslag på kurs og konferanser. Å skreddersy et slikt oppdrag er en spennende kreativ utfordring – enten alene med gitar, eller med noen av mine musikalske samarbeidspartnere. Fornøyde oppdragsgivere og publikum er selvfølgelig alltid målet:
«En bedre avslutning på seminaret vårt kunne vi virkelig ikke ha fått … I etterkant har jeg hørt mange snakke om hvor godt de likte innslaget ditt. Det kunne man da også se av ansiktsuttrykkene underveis. Jeg kan umulig noensinne ha sett et auditorium så fylt av latter, gråt og bevegelse som det jeg så i går.»
«Jeg ville bare si tusen takk for et aldeles fabelaktig foredrag og ditto framføring. Det må være den beste seminaravslutningen vi har hatt fra den scenen. Så tusen takk for det!»
Noen oppdragsgivere i denne sammenhengen har vært:
Aftenposten, Statsministerens kontor, Oslo Børs og DNB NOR, TBF, Bautas, P4, Den Norske Regjering, Stortingets Kulturkomité, Sparebank1, Dermanor, Bridge Energy, Scandinavian Leadership. Buskerud fylkeskommune, Kleivstua, Sundvolden Hotel, Klækken hotell, Hardingtonar, Sandnes kulturhus, Fylkesmannen i Buskerud, NRK, Freia, P4, Mills, ISAC, Bautas, Follum, Venstre, Blaafarveværket, Hamsunjubileet, Det Norske Utenriksdepartement, Vitari.AS, Landteknikk, Nasjonalbiblioteket, Kirkens bymisjon, Aksept, Oslo Tingrett, Gyldendal forlag, Direktoratet for forvaltning og IKT, Kongsberg kino, Gjensidige forsikring, Kistefos-museet, RIK, Handelsstedet Bærums Verk, DIFI, Kistefos, Huseiernes Landsforbund, Kulturminneforeningen, Oslofjordmuseet, DNT, Den norske turistforening, Den kulturelle spaserstokken, Maxbo, Opplysningsvesenets fond, Gjensidige, Hvite Busser, Arendalsuka og Norsk oversetterforening.
FORSLAG TIL KONSERTER/FOREDRAG
DE SANG FOR LIVET!
Da de tyske styrkene inntok Norge den 9. april 1940 hadde NRK, Norsk rikskringkasting eksistert i syv år, og musikken hadde helt fra starten av vært en av radioens viktigste bærebjelker, nå kunne folk over hele landet for første gang høre salmesang, klassisk musikk og tidens nyeste slagere hjemme i sin egen stue. Nesten alle norske hjem hadde tilgang på radio da nazistene høsten 1941 forbød andre enn NS-medlemmer å eie radio. Over en halv million radioapparater ble beslaglagt. Men det stoppet jo ikke sangen – tvert imot! Her forteller jeg den illegale sangens historie, og fremfører utvalgte sanger med gitar, eller sammen med mine venner i “Gutta på skauen”. Varighet fra 45 til 70 minutter.
LIVET PÅ GRINI – SANGER FRA GRINI!
I de fire årene Grini fangeleir eksisterte var nesten 20000 fanger innom leiren i kortere eller lengre perioder. I 2016 kom SANGER FRA GRINI ut, en CD med både kjent og ukjente sanger skrevet og framført på Grini. I arbeidet med denne utgivelsen forsøkte jeg å sette meg inn i fangenes situasjon men oppdaget til min store overraskelse at bortsett Griniboken, som kom ut i to store bind i 1946 og 1947, fantes det ingen bok som tok for seg Grini fangeleirs historie. Da så Kagge forlag spurte meg om jeg kunne tenke meg å skrive den boken var det ikke nei i min munn! Jeg forteller fangeleirens historie og synger noen av de fineste sangene som ble skrevet og sunget i Grini fangeleir. Varighet fra 45 til 70 minutter.
REVYGULL! – HISTORIER FRA NORSK REVYS GULLALDER
Jeg har vært med på flere produksjoner på ærverdige Chat Noir i Oslo, men da har det vært i show og musikaler. Ikke i tradisjonell revy. Bildet her er fra Chat Noirs forestilling “Reidun og Per elsker musikaler”. Men jeg har også alltid elsket de gamle revyvisene fra tiårene før og etter andre verdenskrig.
Den norske kabaret- og revytradisjonen som startet med Bokken Lasson og Victor Bernau på Chat Noir like før utbruddet av første verdenskrig har gitt oss en rekke udødelige viser. Etter Lasson og Bernau fulgte noen av våre mest folkekjære sangere og artister, som Lalla Carlsen, Leif Juster, Kari Diesen, Arvid Nilssen, Einar Rose og Rolf Just-Nilsen. Til og med Kirsten Flagstad var innom en av Oslos revyscener på midten av 1920-tallet.
Sangerne fikk levert slagere på rekke og rad av blant andre Arne og Kolbjørn Svendsen, Arild Feldborg, Finn Bø, Bias Bernhoft og Otto Nielsen. Alle velkjente revynavn. Mer overraskende er det å finne opphavsmenn som komponist Christian Sinding, Grottes første æresboer, og Odd Nansen, Nansenhjelpens grunnlegger på denne listen.
ERIK BYE – OG JEG …
Mitt første møte med Erik Bye var under NRK Fjernsynsjubileet i 1985. Jeg hadde vært solist med KORK og Erik Bye var raus med rosen etterpå, og da han fikk høre at jeg var fra Ringerike dro han meg ned på fanget sitt og begynte å fortelle om sin egen barndom på Ringerike og Krokskogen. Senere samarbeidet vi flere ganger både på plate, CD og på TV. Og sangene hans har fulgt meg siden. «Vårherres klinkekule», «Oles vise», «Vår beste dag» og andre klassikere blandet med mindre kjente sanger er det som står på spillelisten til konserten.
GAMLE REKLAMESLAGERE – om husstell, alkohol, tobakk, margarin og lange underbukser …
I mange år har jeg samlet på mellomkrigstidens mange forunderlige reklamesanger. Sanger som ble laget, og utgitt av forskjellige firmaer for å fremme salget av nettopp deres produkt. Visste du for eksempel at Henrik Wergeland og Halfdan Kjerulf i 1844 samarbeidet om en vise til fremme av en russisk “sagstol”? Av produktgrupper som ble kraftigst promotert av syngende smørsangere var nettopp smør, eller egentlig “kunstsmør” eller margarin, vaskepulver og andre husholdningsartikler. Men også sjokolade, tobakk og automobiler ble heftig besunget. Til og med Bjerkebanen og Kullkompaniet har sine egne reklamesanger. Og trodde du at slankebrød var en ny oppfinnelse tar du helt feil: I reklamesangen for RUGA Sundhetsbrød fra 1934 heter det: “Jeg har spist mig slank paa RUGA, derfor er jeg i vigør, spis Dig kun slank og Du kan tro, det gir godt Humør!” Disse sangene gjør lykke i enhver sammenheng, og jeg gjør fortsatt endel konserter/foredrag med dette stoffet. Varighet mellom 45 og 60 minutter.
EN SOMMERNATT PÅ KROKSKOGEN – MARKAVISER
Asbjørnsen og Moe, Henrik Wergeland, Bernhard Herre, Erik Bye og «gutta på skauen» er noen av de som har skrevet sanger og fortalt om sine opplevelser på Krokskogen og Nordmarka. Marka har til alle tider bydd på både romantikk, dramatikk og tragedier. Selv har jeg i tjue år lokket tusenvis av publikummere til skogs, til konserter og andre kulturarrangementer. I denne konserten møter man både vakre seterpiker, huldre, turgåere og skogsarbeidere – alle med sine historier og sanger fra skogene rundt hovedstaden.
Jeg har alltid vært glad i skogen og i 1999 startet jeg Krokskogfestivalen, en festival som hvert år fikk rundt 2000 mennesker til å gå fire kilometer inn til Sørsetra, eller Kongens utsikt på Krokskogen for å høre på viser, folkemusikk og markahistorier. I fire år holdt festivalen på før den som andre eventyr fikk en mer eller mindre lykkelig slutt. Ut av festivalen kom trioen «Gutta på skauen» og siden den gang har denne trioen spilt utallige konserter på skauen og i urbane strøk – alltid med litt markahistorie på repertoaret. Selv har jeg hatt konserter på hele 15 stuer i Marka, noe jeg tror er rekord.
I «En sommernatt på Krokskogen» har jeg plukket ut de beste visene, og både de morsomste og de mest rørende historiene fra Krokskogen og Nordmarka.
GUTTA PÅ SKAUEN – en kulturell bistandsgruppa
Gutta på skauen er en “kulturell bistandsgruppe” som har sitt utgangspunkt på Krokskogen, min barndoms eventyrskog. I utgangspunktet var dette ment som en gruppe for å formidle Krokskogens mange sagn og historier – i en musikalsk uhøytidelig form. Men etterhvert har vi utvidet repertoaret til å omfatte det meste … opera på ukulele og trekkspill, utvandrerviser, og illegale sanger fra krigens dager.
Gutta på skauen har en egne nettside som du bør besøke: www.guttapaaskauen.no
OPERA & MUSIKAL
Jeg har gjort et tredvetalls opera- og musikalroller opp gjennom årene. Halvparten av disse forestillingene har foregått utenfor landets grenser, i byer som Milano, Wien, Brussel, Tokyo og Antwerpen. Og av roller jeg har gjort kan nevnes Papageno (Tryllefløyten), Guglielmo (Cosi fan Tutte), Mercutio (Romeo et Juliette), Eneas (Dido & Eneas), Schaunard (La Boheme), Harlekin (Ariadne auf Naxos), Lt. Cable (South Pacific), Billy Bigelow (Carousel) og Old Deuteronomy og Growltiger (Cats). I tillegg har jeg også hatt forskjellige musikalshow, blant annet på Chat Noir høsten 2013: «Reidun og Per elsker musikaler» sammen med Reidun Sæther.